از شب گذشته اخبار و تصاویر رسیدن آب هیرمند به «سد جریکه» در نقطه مرزی میان ایران و افغانستان و ورود این آب به کشورمان در شبکههای اجتماعی منتشر شده است؛ بررسیها نیز نشان میدهد که بخشی از آب سیلابهای افغانستان به سمت کشور رهاسازی شده است.
- اخبار بین الملل -دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم؛ با انتشار تصاویری از ورود آب رودخانه هیرمند به استان سیستان، نکاتی پیرامون رهاسازی آب هیرمند و برخی تعاملات میان ایران و هیئت حاکمه افغانستان درباره حقابه ایران مطابق معاهده 1351 وجود دارد که نیاز است به آن پرداخته شود:
خبرگزاری تسنیم1. از زمان روی کار آمدن دولت سید ابراهیم رئیسی، ایشان پست مهم نمایندگی ویژه رئیسجمهور در امور افغانستان را ایجاد و فردی باتجربه در عرصه دیپلماسی و سیاست خارجی را سکاندار آن کرد.
1حسن کاظمی قمی به عنوان نماینده ویژه رئیسجمهور در امور افغانستان از همان روزهای اول فعالیت، موضوع حقابه ایران را در دستور کار قرار داد و با سفر چندباره به افغانستان و دعوت از طرف مقابل این موضوع را با جدیت دنبال نمود.
حاصل این پیگیریها همین بود که از ابتدای سال جاری، هیئت حاکمه افغانستان که خود نیز از ابتدا با تأمین حقابه ایران موافق و بر آن تأکید میکرد، تاکنون دوبار اقدام به رهاسازی آب پشت سد کمالخان به سمت ایران کند، موضوعی که خود میتواند راه تعامل میان دو کشور همسایه را هموار سازد.
در گام اول رهاسازی آب سد کمالخان به سمت ایران که در اوایل سال اتفاق افتاد حدود 4 میلیون مترمکعب از حقابه حدود 820 میلیون متر مکعبی ایران تأمین شد که البته فاصله زیادی با حد مطلوب داشت.
در آن زمان به واسطه برخی ناهماهنگیها و عدم تسلط هیئت حاکمه جدید بر مسائل آبی، بخشی از این آب به سمت «گود زره» رفت و مردم ایران و افغانستان از آن بهرهای نبردند.
2. اطلاعات مقامات محلی در ولایت نیمروز افغانستان نشان میدهد که در این مرحله و تا این لحظه آبی به سمت شورهزار نرفته و با سرعتی نسبتاً خوب به سمت ولایت نیمروز افغانستان و سپس خاک ایران در حال حرکت است.
2این نکته را باید مدنظر داشت که با توجه به موقعیت سد کمالخان حدود 65درصد آب رهاسازی شده برای مصرف مردم جنوب غرب این کشور خواهد بود و حدود 35 درصد از آن به سمت ایران سرازیر میشود، بنابراین باید منتظر ماند و دید که با توجه به حجم خشکسالی گسترده در افغانستان و همچنین عدم لایروبی مسیر آب و برخی مشکلات فنی دیگر چه میزان از حقابه کشورمان در این مرحله تأمین میگردد.
3. هیئت حاکمه افغانستان خود با مشکلی اساسی به نام ریزگردها مواجه است که در ابتدای سال جاری و به واسطه همین عدم تأمین آب تالابها گریبان بخش اعظمی از مردم این کشور را گرفت، بنابراین مقامات کابل به خوبی میدانند که رهاسازی آب از سد «کمالخان» تا حد زیادی این مشکل اساسی زیستمحیطی افغانستان را نیز مرتفع میسازد.
3نکته پایانی اینکه آنچه از موضوع آب میان دو کشور ایران و افغانستان و روند پیگیری این موضوع در یک سال گذشته پس از پایان اشغال افغانستان برمیآید این است که همواره با تعامل، همدیگرپذیری، همکاری طرفینی و بهرهمندی از دیپلماسی غیررسمی و ظرفیت مشترک مردمی میتوان به خوبی منافع مشترک را تأمین نمود.
طالبان: مطابق معاهده 1351 متعهد به حقابه ایران هستیم
طالبان: مطابق معاهده 1351 متعهد به حقابه ایران هستیمانتهای پیام/.
شناسه خبر: 541663